Design a site like this with WordPress.com
Započnite

Tjelesno vježbanje i zdravlje

Tjelesno vježbanje i zdravlje / Marjeta Mišigoj-Duraković i suradnici

Knjiga obuhvaća spoznaje o biološkim mehanizmima kojima tjelesna aktivnost i vježbanje utječu na zdravlje te preveniraju i odgađaju kronične srčano-žilne i metaboličke bolesti i poremećaje. Prikazani su učinci vježbanja tijekom djetinjstva, starenja i u posebnim fiziološkim stanjima te spoznaje o vrijednosti tjelesnog vježbanja za psihičku stabilnost i dobrobit. U knjizi se nalazi prikaz važnosti tjelesnog vježbanja s gledišta edukacije i promicanja tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja te čak i osnove pravilne prehrane rekreacijski aktivnih osoba.

Marjeta Mišigoj-Duraković (Uvodna riječ)

Šećerna bolest i tjelesno vježbanje od A pa skoro do Ž / Maja Cigrovski Berković, Lana Ružić

Ovaj priručnik namijenjen je kineziolozima, liječnicima, ali i osobama oboljelima od šećerne bolesti. Na praktičan i jednostavan način obuhvaća preporuke o tjelesnoj aktivnosti vodeći brigu o oboljeloj osobi, njihovoj dobi i tipu šećerne bolesti od kojega boluje. Ideja priručnika je podići strukturiranu tjelesnu aktivnost na onu razinu koju ima terapija lijekovima.

Maja Cigrovski Berković, Lana Ružić (Predgovor)

Djelo je pionirski rad jer ovakvih priručnika nema ni u Hrvatskoj, a i u svjetskim ih razmjerima ima vrlo malo te nisu toliko temeljiti u prezentaciji mogućnosti koje stoje pred osobama oboljelima od šećerne bolesti. Istaknuti konkretni primjeri mogu uvelike pridonijeti razumijevanju odnosa šećerne bolesti i strukturirane tjelesne aktivnosti.

prof. dr. sc. Branka Matković (iz recenzije)

Sportska prehrana / Zvonimir Šatalić, Maroje Sorić, Marjeta Mišigoj-Duraković

Hrana je gotovo najvažnija stvar u čovjekovu životu s neupitnim utjecajem na zdravlje i sportsku izvedbu. Ovaj je udžbenik namijenjen nastavnicima i studentima koji u svojem radu obrađuju teme s područja sportske prehrane, ali i svim rekreativcima i sportašima koji načela sportske prehrane žele upotrijebiti za unaprjeđenje zdravlja i rezultata. Knjiga obrađuje metabolizam energije, makro- i mikronutrijele te dodatke prehrani, a uključene su i opće teme poput antropometrije, dijetetičkih metoda i probave hrane te specifičnih skupina.

Zvonimir Šatalić, Maroje Sorić, Marjeta Mišigoj-Duraković (Riječ autora)

Riječ je o vrlo vrijednom dijelu, koje ne samo da šalje poruku o važnosti pravilne i zdrave prehrane, već brojnim vrlo prihvatljivim informacijama uči kako i na koji način provoditi pravilnu i sportsku prehranu. Djelo će biti zanimljivo štivo, kako studentima nutricionizma i kineziologije, te sportskim liječnicima, tako i sportašima, trenerima, sportskim djelatnicima i rekreativcima.

prof. dr. sc. Boris Labar (Predgovor)

Pilates tijelo : vodič kroz vježbe za jačanje, izduživanje i oblikovanje tijela kod kuće – bez sprava / Brooke Siler

Knjiga Pilates tijelo program je Pilates vježbi koji se lako prati a nakon samo trideset treninga imat ćete posve novo tijelo. Brooke Siler, vlasnica jednog od najboljih Pilates studija u New Yorku, vodi kroz cjeloviti program tjelovježbe na prostirci. Svaka je vježba jasno ilustrirana fotografijama, crtežima i jedinstvenim vježbama vizualizacije.

Preuzeto s publikacije

Sport nutrition for coaches / Leslie Bonci

Sport nutrition for coaches pruža sve potrebne informacije u jednostavnom i praktičnom rasporedu. Navode se osnovne potrebe sportaša za prehranom i hidratacijom te se opisuje kako prilagoditi prehrambene potrebe sportaša njihovim rasporedima treninga. Knjiga sadrži savjete za rad sa sportašima s posebnim prehrambenim pitanjima, uključujući vegetarijanstvo, dijabetes i poremećaje prehrane. Također, ovaj vam vodič pokazuje kako razviti bilježnicu trenera i plan prehrane za svoj tim koji možete podijeliti sa sportašima. Knjiga daje odgovore na pitanja koja najčešće čujete od svojih sportaša. Također se bavi nekim od najčešćih prehrambenih pogrešaka koje sportaši čine i daje vam smjernice kako savjetovati sportaše.

Lesli Bonci (Predgovor)

Physical activity and mental health / Angela Clow, Sarah Edmunds

Knjiga ilustrira kako upotreba tjelesne aktivnosti može poboljšati dobrobit i smanjiti utjecaj potencijalno slabijih stanja mentalnog zdravlja. Napisano za studente, istraživače i profesionalce u području vježbanja, fitnesa i zdravstvene zaštite, Physical activity and mental health detaljno opisuje čimbenike koji utječu na odnos između mentalnog zdravlja i tjelesne aktivnosti, kao i blagodati tjelesne aktivnosti u rješavanju mentalnih bolesti poput Alzheimerove bolesti, depresije, shizofrenije i ovisničkog ponašanja. Popisi pripravnosti za vježbanje, popisi mentalnog zdravlja i uzorci planova aktivnosti specifični za stanovništvo pomažu u stvaranju i provedbi programa vježbanja kako bi se zadovoljile potrebe pacijenata ili klijenata. U knjizi također možete pronaći raspravu o ispitivanju ovisnosti o vježbanju, uključujući njegov odnos s poremećajima prehrane i tjelesnom dismorfijom i negativnim utjecajima pretjeranog vježbanja na mentalno zdravlje.

Preuzeto s publikacije

Brain Gym : priručnik za obitelj i edukatore / Paul E. Dennison, Gail E. Dennison

Brain Gym prvi je put objavljen 1989. godine i otada je preveden na više od dvadeset svjetskih jezika. Ovo novo izdanje predstavlja kompilaciju četrdesetogodišnjeg predanog i poticajnog rada na području učenja koje se temelji na pokretu. Ova knjiga pokazuje roditeljima, djedovima i bakama, učiteljima i svim učenicima kako fizički pokret utječe na svladavanje kognitivnih vještina. Brze i pouzdane aktivnosti iz ove knjige mogu odmah ući u primjenu i donijeti više zadovoljstva u učenju.

Preuzeto s publikacije

Brain Gym je dio edukacijske kineziologije, područja koje se bavi poticanjem učenja pomoću iskustva prirodnog kretanja, a ono je temeljeno na primarnim i posturalnim refleksima – automatskim motoričkim odgovorima na senzorne podražaje. Sustav 26 aktivnosti vraća nas u tijelo kako bi se uspostavile nove funkcionalne veze. Knjiga koja je pred vama daje nam mogućnost da kroz kontinuiranu, dosljednu i konstant­nu primjenu ovih aktivnosti integriramo um i tijelo te poboljšamo svakodnevno funkcioniranje na drugačiji, ali tijelu i mozgu prihvatljiviji način.

prof. mr. sc. Tatjana Novosel-Herceg (Predgovor)

Pretilost : spremnost za promjenu načina življenja / uredila Alessandra Pokrajac-Bulian

Ovaj je udžbenik namijenjen studentima psihologije i studentima medicine te se nadamo da će im koristiti u profesionalnom razvoju, a možda i u boljem razumijevanju problema pretilosti u njegovim različitim facetama. Saznat će o najučinkovitijim načinima liječenja pretilosti, te će moći odabrati onaj koji im najviše odgovara. U knjizi se pretilosti pristupa s medicinskoga i psihološkog stajališta. Inter-disciplinarnim pristupom dotaknute su teme povezane s nastankom pretilosti, načinima njezina određivanja, psihološkim i tjelesnim posljedicama, pristupima i ishodima liječenja. U knjizi su prikazana i brojna istraživanja domaćih i inozemnih autora iz područja psihologije. 

Udžbenik se sastoji od tri dijela: u prvom dijelu govori se o poimanju pretilosti kao bolesti, njezinim psihosocijalnim aspektima, liječenju pretilosti medicinskim metodama, vježbanjem, promjenom načina ishrane i psihološkim tretmanima. U drugom su dijelu knjige četiri istraživanja o motivaciji za promjenom težine, očekivanjima od gubitka težine, nezadovoljstvu vlastitim tijelom te percepciji samoefikasnosti u pretilih osoba. Treći dio knjige odnosi se na raspravu rezultata dobivenih istraživanjima.

Alessandra Pokrajac-Bulian (Predgovor)

Physical activity in the prevention and treatment of disease / Swedish National Institute of Public Health

Knjiga Physical activity in the prevention and treatment of disease sažima moderna znanstvena saznanja o tome kako prevencijom i liječenjem raznih bolesti i stanja koristiti tjelesnu aktivnost. Knjiga pokriva većinu područja bolesti na koja tjelesna aktivnost ima dokumentirani učinak. Kombiniranjem preporuka o prikladnim aktivnostima vježbanja s opisom potencijalnih rizika tjelesne aktivnosti za različite skupine pacijenata, ovaj priručnik može sveobuhvatno koristiti svatko tko radi s tjelesnom aktivnošću i zdravljem. Trideset i tri poglavlja bave se učincima i preporukama tjelesne aktivnosti kod bolesti i stanja u kardiovaskularnoj i metaboličkoj medicini, psihijatriji, ortopediji, neurologiji, gastrointestinalnoj medicini, nefrologiji, reumatologiji, plućnoj medicini i još mnogo toga. Knjiga je korisna za organizatore tjelesne aktivnosti koji rade s tjelesnom aktivnošću na recept i za obrazovne institucije, poput fakulteta i sveučilišta koja su usredotočena na zdravstvene znanosti i javno zdravstvo.

Preuzeto s publikacije.

Fitness professional’s handbook / Edward T. Howley, B. Don Franks

Peto izdanje knjige donosi nova ažurirana znanja te služi kao osnovni materijal za ACSM certificirane fitnes instruktore.

Priručnik pruža čitateljima sveobuhvatne informacije koje im omogućavaju da bolje razumiju ulogu tjelesne aktivnosti u kvaliteti života i kako slijediti praktične smjernice za provjeru, testiranje, nadzor i modificiranje aktivnosti za različite populacije.

Preuzeto s publikacije